Monthly Archives: February 2018

Αντώνης Ανισέγκος – H πολυεπίπεδη σχέση μεταξύ συνθέτη και ερμηνευτή


[english text follows]
Το Εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής προυσιάζει μια διάλεξη του συνθέτη και εκτελεστή Αντώνη Ανισέγκου με θέμα ” H πολυεπίπεδη σχέση μεταξύ συνθέτη και ερμηνευτή”

 7 Μαρτίου, 4μμ στην αίθουσα 7,  Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Θέρμη

Αφετηρία της ομιλίας αποτελεί η προκλητική θέση, πως οι πιθανότητες για έναν συνολικά επιτυχή συνδυασμό σύνθεσης και εκτέλεσης ενός νέου έργου είναι πρακτικά περιορισμένες.
Η διαδρομή από την σύλληψη μιας ιδέας για μία καινούργια σύνθεση μέχρι την τελική της εκτέλεση, χαρακτηρίζεται από πολυάριθμες δυσκολίες και παγίδες, που της υπόσχονται μία φανερή απόκλιση από τον αρχικό προορισμό. Για την επίλυση των επιμέρους προβλημάτων, θα χρειαστεί να ορίσουμε με ακρίβεια τις δυσκολίες και τους περιορισμούς που συναντούμε σε κάθε στάδιο της διαδικασίας. Ιδιαίτερα όμως θα σταθούμε στο σημείο επαφής του δημιουργού με τον εκτελεστή, προϋποθέτοντας μία εμπνευσμένη σύνθεση και καλοπροέρετους ικανούς εκτελεστές. Οι προθέσεις του συνθέτη καθρεφτίζονται στην επιλογή και την αποτελεσματικότητα της σημειογραφίας, ενώ ο βαθμός που δείχνει να προβλέπει και να κατανοεί το “κόστος” που προκαλεί για την περάτωση των δυσκολιών, μαζί με τις ενδεχόμενες προτεινόμενες λύσεις, χαρακτηρίζουν το ψυχολογικό πλαίσιο, που θα καθορίσει και θα χρωματίσει την εξέλιξη της πορείας προς την εκτέλεση. Στην ιδανική της μορφή, είναι μία σχέση αλληλοκατανόησης και συνεπώς αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο φαινόμενο της πολυπλοκότητας της μουσικής γραφής, που είναι σε μεγάλο βαθμό ένα από τα επιφανή χαρακτηριστικά στον χώρο της σύγχρονης μουσικής.

Η εκδήλωση θα καταλλήξει σε ανοιχτό διάλογο με τους ακροατές.

Contemporary Music Lab presents a guest lecture by Antonis Anissegos, composer and performer, on “The multidimensional relationship between composer and performer“.

 7th of March, 16:00 Classroom 7,  Music Department, Thermi Continue reading

Dialogues Secrets – Piano Recital

Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής του Α.Π.Θ. φιλοξενεί ένα ρεσιτάλ πιάνου της Λενιώς Λιάτσου, την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, ώρα 21.00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεών του «Μελίνα Μερκούρη», Φράγκων 15.

Το πρόγραμμα της συναυλίας αποτελείται από έργα του σύγχρονου ρεπερτορίου αλλά και από πρώτες εκτελέσεις.Συγκεκριμένα θα ακουστούν έργα του συνθέτη Γιώργου Απέργη, Gerard Pesson, Salvatore Sciarrino και του ανερχόμενου Δανού συνθέτη Christian Winther Christensen.

Ο τίτλος του ρεσιτάλ ‘ Dialogues secrètes’ αναφέρεται τόσο στα εμφανή όσο και στα κρυμμένα κοινά στοιχεία μεταξύ των τεσσάρων συνθετών: η μουσική τους γλώσσα χαρακτηρίζεται από έναν κοινό ηχητικό κόσμο εύθραυστων, φευγαλέων γεγονότων που συχνά ωθούν το όργανο σε οριακές δυναμικές ακουστότητας. Η χρήση τεχνολογίας και του προετοιμασμένου πιάνου αποτελούν μόνο τα μέσα για να αφηγηθούν τη σημερινή ζωή με ένα ιδιαίτερα αυθεντικό και προσωπικό ιδίωμα. Άλλοτε η μουσική τους παραπέμπει σε ψιθυριστή ομιλία και άλλοτε σε ηφαίστειο που εκρήγνυται. Η σημαντικότερη ίσως ‘κρυμμένη’ επιρροή του Απέργη στην μουσική των νεότερων συνθετών – Sciarrino, , Pesson και Christensen – αφορά στην μονοχρωματική υφή: στην εμμονική επανάληψη μίας μουσικής ιδέας η οποία εμπλουτίζεται σταδιακά.

Η Λενιώ Λιάτσου, πιανίστα με διεθνή καριέρα, είναι εξειδικευμένη στη σύγχρονη μουσική.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Christian Winther Christensen: Preludes for Piano and Max/MSP -13’
1. Prelude VII, Eb Major
2. Prelude VIII, in Eb Minor
3. Prelude XI, in E minor – A’ εκτέλεση
4. Prelude V, in D major – A’εκτέλεση
5. Prelude I, in C major

Gerard Pesson: La Lumière N’a Pas de Bras Pour nous Porter – 4’

Salvatore Sciarrino: Piano Sonata II 10’

Διάλειμμα

Georges Aperghis: Les Secrets élémentaires -13’
Georges Aperghis: Dans le Mur pour piano et électronique -19’

Πιάνο: Λενιώ Λιάτσου
Ηλεκτρονικά: Δημήτρης Μαρωνίδης
Continue reading