Monthly Archives: November 2018

Lecture by Johannes Schöllhorn

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018
Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Θέρμη
18:00, Αίθουσα 9

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης και καθηγητής σύνθεσης της Ακαδημίας του Freiburg Johannes Schöllhorn στα πλαίσια του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού προγράμματος Erasmus+ μιλάει για το συνθετικό του έργο. Continue reading

Συναυλία MusikFabrik

[english text follows]

Tο ευρωπαϊκό πρόγραμμα COMPOSER COLLIDER EUROPE βασίζεται στην ιδέα της δημιουργικής συνεργασίας συνθετών, καθηγητών σύνθεσης και μουσικών. Αναθέσεις πρωτότυπων συνθέσεων έχουν δοθεί σε νέους συνθέτες από τα τρία πανεπιστημιακά ιδρύματα. Οι συνθέτες συνεργάζονται – υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους – με τους μουσικούς του ENSEMBLE MUSIKFABRIK στα πλαίσια μουσικών εργαστηρίων που πραγματοποιούνται και στις τρεις πόλεις (Θεσσαλονίκη, Κολωνία, Χάγη) όπου και παρουσιάζονται συναυλιακά τα νέα έργα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Sara Zamboni | Lumen de Lumine (2018) Uraufführung
Zesses Seglias| Madrigali al vento e ai sospiri (2018) Uraufführung
Vladimir Guicheff Bogacz | Vos, seguime (2018) Uraufführung
Petros Leivadas | Musica Speculativa (Act II) (2018) Uraufführung

Ensemble Musikfabrik
Christian Eggen, Μαέστρος Continue reading

Ακορντεόν: Σύγχρονες τεχνικές εκτέλεσης και σημειογραφία

To εργαστήρι σύγχρονης μουσικής παρουσιάζει μια διάλεξη με θέμα τις τεχνικές εκτέλεσης και σημειογραφίας για το ακορντεόν με τον Παναγιώτη Ανδρέογλου (Panagiotis Andreoglou).

Στην παρουσίαση αυτή γίνεται μια περιγραφή των ιδιαίτερων τεχνικών και εκφραστικών δυνατοτήτων του ακορντεόν στην σύγχρονη μορφή του. Θα γίνει καταρχήν μια περιγραφή των βασικών μερών του οργάνου, του τρόπου παραγωγής του ήχου, της διάταξης των πληκτρολογίων, της έκτασης, της χρήσης των registers. Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν βασικές τεχνικές εκτέλεσης, όπως διαφορετικοί τρόποι άρθρωσης, δυναμικές, δυνατότητες δακτυλισμών, χρήση της φυσούνας. Μέσα από τη ζωντανή εκτέλεση παραδειγμάτων από την εργογραφία του οργάνου θα συζητηθούν εκτεταμένες τεχνικές όπως το vibrato, bellows shake, tone glissando, ήχος του αέρα, κρουστικά εφέ και clusters. Θα δοθούν επίσης παραδείγματα και κατευθύνσεις για έναν ενιαίο τρόπο σημειογραφίας των διαφόρων τεχνικών, όπως έχουν αποκρυσταλλωθεί μέσα στο πρωτότυπο ρεπερτόριο για ακορντεόν.

ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018, 6:30 ΜΜ
ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Α.Π.Θ.
(ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ ΘΕΡΜΗΣ)
ΑΙΘΟΥΣΑ 10 Continue reading